Jdi na obsah Jdi na menu
 


   

    Hroznýš královský     

/ Boa constrictor / 

       Obrazek

Čeleď:

 Hroznýš královský patří do čeledi boidae - hroznýšovití. Je opředen mýty, pověstmi a je známý i svou elegancí a krásou.  Z velkého druhového areálu jsou popsány tyto poddruhy : Boa constrictor amarali, Boa constrictor constrictor, Boa constrictor imperator, Boa constrictor melanogaster, Boa constrictor mexicana, Boa constrictor nebulosa, Boa constrictor occidentalis, Boa constrictor orophias, Boa constrictor ortonii, Boa constrictor sabogae , Boa constrictor sigma.Většina členů této čeledi mají pozůstatky pánevních kostí a někteří z nich i rudimenty zadních končetin. Hroznýšovití mají také více vyvinutý zrak, takže na krátké vzdálenosti jsou schopni registrovat kořist nejen podle čichu ale také zrakem. Jsou to převážně noční živočichové, kteří zabíjejí svoji kořist silným škrcením ve smyčkách svého těla.

Tělesné rozměry a popis:

 Charakteristickým znakem těchto hadů je silná troúhelníková hlava, která je výrazně oddělená od mohutného těla. Zbarvení je velmi proměnlivé nejen v rámci podruhů, ale i jedinců stejného poddruhu. Sahá od červenohnědé přes červenošedou, až po žlutavé, oranžové, nebo tmavohnědé odstíny. Kresba na zádech je tvořena tmavými a světlými skvrnami, které mohou mít směrem k ocasu barvu oranžovo-červenou. Od špičky tlamy až ke krku se táhne tmavý pruh, na břišní straně je zbarvení tmavě krémové. Hroznýš královský dorůstá v zajetí do 2 - 3 metrů a  dožívá se více než dvaceti let / za předpokladu vhodných podmínek /. Rekordní naměřená délka byla 5,65 metrů.Samice bývají robustnější, delší a mají kratší ocas než samci. Samci mají větší rudimenty zadních končetin po stranách kloaky a bývají zpravidla o 30 - 50 centimetrů kratší než samice. Hroznýš královský je pro svou klidnou a vyrovnanou povahu jedním z nejčastěji chovaným hroznýšovitým hadem.

Výskyt a způsob života:

 Vyskytuje se od Jižního Mexika, přes Brazílii, Venezuelu, Ekvádor, Bolívii, Peru, Malé Antily až po Argentinu.Vyhledává pralesní a křovinaté oblasti, deštné nížinné pralesy, horské mlžné lesy, suché lesy, močály i okraje papmp. Často je vidět na lidmi obdělávaných plantážích, kde loví hlodavce a ptáky. Mimo to se také živí obojživelníky, plazy včetně jiných hadů a savce odpovídající velikosti. Žije terestricky i arborikolně, v blízkosti vodních zdrojů. Je aktivní hlavně v noci a za soumraku. V kolubii existují hroznýší farmy, kde se tito hadi chovají pro obchod se zvířaty.